KEZDŐ OLDAL
Mi is az a szerszámgép?
TÖRTÉNET
GÉPEK
GYÁRAK
Csepel Szerszámgépgyár
Diósgyőri Gépgyár
Szerszámgépipari Művek
Esztergagépgyár
Budapesti Köszörűgépgyár
Kőbányai Gyár
Esztergomi Marógépgyár
Székesfehérvári Köszörűgépgyár
Kecskeméti Gyár
Győri Célgépgyár
Karcagi Gyár
Fejlesztő Intézet
VULKÁN Gépgyár
MAGYAR GÉPEK
KRONOLÓGIA
BIBLIOGRÁFIA
NAPLÓ
OLDALTÉRKÉP
KAPCSOLAT

 

Szerszámgépipari Művek
Esztergagépgyára

 

A SZIM Esztergagépgyára a korábbi Fémáru- és Szerszámgépgyárból jött létre.

A magyar kormány 1886-ban határozta el az első magyar fegyvergyár létesítését, az osztrák monopólium ellensúlyozására. A Magyar Fegyver- és Muníciógyár Rt. 1887-ben alakult meg a bécsi Union Bank finanszírozása mellett. E gyár azonban nem tudta a termelést megindítani. 1890 végén csődöt jelentett be. 1891. február 12-én a Magyar Ipari és Kereskedelmi Bank vásárolta meg a gyár részvényeit, és megalakította a Fegyver- és Gépgyár Rt.-t.

Az első esztergát a gyár 1895. június 1-én készítette el Weiss Bertold és társa részére. Weiss Berthold annak a Weiss Manfrédnak a testvére volt, akivel közösen alapították 1892-ben a Csepel Művek elődjét.

1895-ben gyártott RDF revolvereszterga

A gazdasági világválság után 1936-ban a Magyar Fém- és Lámpagyár valamint a Fegyver- és Gépgyár fúziójából megalakult a Fémáru Fegyver- és Gépgyár Rt.

1944. július 2-án súlyos bombatámadás érte a Soroksári úti gyártelepet. A növekvő veszély miatt megkezdték a gyár kitelepítését. Egy részleg Pápára, míg egy másik Magyaróvárra települt.

1946-ban a vállalat nevét Lampart Rt.-re változtatta. 1947. október 1-én a három telep gazdaságilag elkülönült.

1949. április 8-án egy Minisztertanácsi határozat a Lampart Rt. Soroksári úti telepét "Fémárú- és Szerszámgépgyár NV" néven Nemzeti vállalattá alakította.

1963. július 1-vel a Szerszámgépipari Művek tagjává vált a gyár.