KEZDŐ OLDAL
Mi is az a szerszámgép?
TÖRTÉNET
GÉPEK
GYÁRAK
MAGYAR GÉPEK
KRONOLÓGIA
BIBLIOGRÁFIA
NAPLÓ
OLDALTÉRKÉP
KAPCSOLAT

 

A szerszámgép

 

Révai Nagy Lexikona XVII. kötet
Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság,
Budapest 1925

"Szerszámgép, a gépészetben azon munkagép általános elnevezése, amellyel vastárgyakat, fémanyagokat, fa-, kő-, agyag- stb. árúkat munkálnak meg. A megmunkálás különböző módon történhet. Legelterjedtebb közöttük talán az a munkamód, amikor a pl. megöntött vastárgyból forgácsokat veszünk le mindaddig, míg a tárgy valamely pontos méretű geometriai alakot el nem ér. Ez az ú.n. forgácsolás. Így működnek pl. a különböző gyalugépek, esztergapadok, fúrógépek, marógépek és köszörülőgépek. Ritkább az az esett, ha valamely darabot direkte kettévágunk. Így dolgoznak pl. a nyírógépek és ilyeneknek tekinthető a fürészek egész sora is. A szerszámgépek egy harmadik csoportja az, amelyik a tárgyat olyan nagy erővel nyomja, húzza vagy hajlítja, hogy a tárgy a szerszámok különböző alakjának megfelelő alakra deformálódik. Így működnek pl. a hengersorok, a dróthúzópad, továbbá a sajtók, a kalapácsok és a hajlítógépek. Tágabb értelemben idetartoznak egyes iparágak bonyolultabb gépei is, mint pl. a fonó- és szövőgépek, a nyomdaipar bonyolult szedő- és nyomógépei."


Műszaki Lexikon
Akadémiai Kiadó, Budapest 1974

"Szerszámgépek: a gépipari termelés legfontosabb eszközei, amelyek a munkadarabot a gépbe befogott szerszámokkal az előírt geometriai alakra és méretre, az előírt pontossággal és felületi minőséggel munkálják meg. A tágabb értelemben vett szerszámgépek egyik nagy csoportjába a fémmegmunkáló szerszámgépek tartoznak, amelyek fémeket (vasat, acélt, rezet, alumíniumot) és ötvözeteiket munkálják meg. A fémmegmunkáló gépek további két csoportja a forgács nélküli és a forgácsoló szerszámgépek. Az előbbiek a különféle sajtók, kalapácsok, hengerlő, hajlító, rugó- és csőgyártó gépek és berendezések. Szűkebb értelemben fémforgácsoló szerszámgépeknek nevezik azokat a gépeket, amelyeken a munkadarabról a felesleges anyagot forgácsok alakjában távolítják el, és így hozzák a kívánt alakra. A fémforgácsolási technológiában a gép, a szerszám és a munkadarab fontos és szerves egységet képez. A megmunkálás módja szerint az alábbi főcsoportokat különböztetik meg: esztergák, marógépek, fúrógépek, gyalugépek, vésőgépek, üregelőgépek, köszörűgépek, fogaskerék-megmunkáló gépek, szűkített feladatú gépek, célgépek, aggregátgépek, gépsorok."


Akadémiai kislexikon
Akadémiai Kiadó, Budapest 1990

"Szerszámgép: tágabb értelemben olyan gép, amely a munkadarabot a gépbe fogott szerszámokkal az előírt geometriai alakra és méretre, az előírt pontossággal és felületi minőséggel munkálja meg. A munkadarab anyaga szerint fém-, fa-, műanyag- stb. megmunkáló szerszámgépeket különböztetnek meg. A fémmegmunkáló szerszámgépek lehetnek forgács nélküli megmunkáló szerszámgépek: sajtók, gépi kalapácsok, hengerlő, hajlító stb. szerszámgépek; forgácsoló szerszámgépek (szűkebb értelemben csak ezek a szerszámgépek): esztergák, fúró-, maró-, gyalu-, véső-, köszörűgépek és különleges célú (pl. fogaskerék-megmunkáló) szerszámgépek."