KEZDŐ OLDAL
Mi is az a szerszámgép?
TÖRTÉNET
Az első szerszámok
Az első gépek
A meghajtás fejlődése
A gépesítés kezdetei
Az ipari forradalom
A tömegtermelés
A kutatások eredményei
GÉPEK
GYÁRAK
MAGYAR GÉPEK
KRONOLÓGIA
BIBLIOGRÁFIA
NAPLÓ
OLDALTÉRKÉP
KAPCSOLAT

 

A gépesítés kezdetei

 

Gépesítésre ott volt szükség, ahol monoton, fárasztó munkát kellett végezni. Ez a XI. és XIII. század környékén főleg a bányászat, a malomipar és a textilipar volt. A bányákban használt víztelenítő szerkezetekhez hasonló gépezeteket a mezőgazdaságban is használtak a termőföldek öntözésére, a városi vízhálózatok ellátására, de Európa időjárási adottságait tekintve ez nem annyira jellemző.

A bányák egyre inkább a föld mélyéről termelték ki az ásványkincseket. Kezdetben főleg fémeket és érceiket, majd 1133 után már a kőszenet is. A bányákban a talajvíz beszivárgása tette nehézzé az ércek fejtését, ezért nagyon korán, már a római időkben elkezdék a vízemelő kerekek alkalmazását. Az Ibériai-félszigeten, San Domingo mellett olyan római ércbánya működött, amelyben tizennégy egymás fölé helyezett merítőkerék segítségével 40 méter mélyről hozták fel a talajvizet.
A bányák folyamatosan nagy mennyiségű ércet és járulékos kőzetet termeltek, amelyeket szintén a felszínre kellett juttatni. Erre a feladatra is emelőberendezéseket építettek.

Emelő szerkezet Agricola "De Re Metallica" művében

A bányák száma fokozatosan növekedett és az alkalmazott fejtési eljárások is korszerűsödtek. A középkor vége felé Európában már évente több mint 60000 tonna nyersvasat állítottak elő. Egy tonna nyersvashoz több tonna vasércet és kőzetet kellett kibányászni és a föld felszínére juttatni.

Newcomen gőzgépe

A bányák víztelenítését segítette a gőzgép megjelenése. A görögök már ismerték a gőzerőt, de gyakorlati célokat szolgáló szerkezetet nem építettek. A francia Denis Papin 1681-ben ismételten feltalálta a gőzgépet, de csak Thomas Savery épített először bányák víztelenítésére szolgáló szerkezetet 1698-ban. Majd 1705-ben Thomas Newcomen és John Cawley tökéletesítette Denis Papin gőzgépét, így gazdaságosan üzemelő himbás gőzgéphez jutottak. További fejlesztések eredményeként 1711-re készül el az első gyakorlati célokat szolgáló himbás gőzgép Newcomen által, de a pontatlan megmunkálási eljárások miatt nem lett sikeres és nem nagyon terjedt el.

1722-ben Selmecbányán munkába állt Magyarország és az európai kontinens első üzemszerűen használt gőzgépe, amely a bányák vizét szivattyúzta.

A malomipar is fejlődött, köszönhetően annak, hogy a népesség gyarapodott és a mezőgazdaságban alkalmazott újfajta eljárások segítségével a termés mennyisége is a többszörösére nőtt. A IX. században egy egység elvetett gabona betakarításkor két egységet adott. Ez az arány a XIII. században búzára már 5:1 és 10:1 között volt. A növekvő élelmiszer kínálat a népesség gyarapodásához is hozzájárult.

A gabona őrlésére egyre több malmot építettek, amelyek meghajtását az emberi és állati erő, valamint a víz és a szél energiája biztosították.

Vízimalom

A textilipar gépesítése a XIII. században kezdődött. A folyamatosan forgó fonókerék állt a termelési lánc elején. Az itáliai vízmeghajtású selyemcérnázók akár 240 orsót is képesek voltak egyszerre működtetni. A vízszintes, lábítós szövőszék a termelékenység növekedését eredményezte, valamint ezzel jobb minőséget lehetett elérni.

1723-ban Kay feltalálta a repülővetélőt. 1725-ben a francia Bouchon és 1728-ban az angol Falcon találmányai segítették a félautomata szövőszékek elkészítését. Vaucanson 1741-ben találta fel a lyukkártyás szövőszéket, amely aztán feledésbe merült.

Az angliai textilipar hatalmas fejlődésen ment keresztül a XVIII. századig, és nagymértékben hozzájárult az ipari forradalom megindulásához.