KEZDŐ OLDAL
Mi is az a szerszámgép?
TÖRTÉNET
GÉPEK
Eszterga
A korai esztergák
A modern eszterga
GYÁRAK
MAGYAR GÉPEK
KRONOLÓGIA
BIBLIOGRÁFIA
NAPLÓ
OLDALTÉRKÉP
KAPCSOLAT

 

A korai esztergák

 

Az esztergát tekinthetjük az első szerszámgépnek, hiszen kb. ötezer éves múltra tekinthet vissza. Nehéz meghatározni, hogy mikor készítették az első esztergát, mert írásos emlékek nincsenek róla, nincs fennmaradt eszterga ebből az időből, de még esztergával készített tárgyak sem maradtak fenn. Ennek egyik oka, hogy ebben az időben még fából készültek az esztergák és főként fát munkáltak meg vele. A fa viszont nagyon hamar lebomlik. Az eszterga ötezer éves múltja alatt csak az elmúlt háromszáz évben fejlődött igazán.

Az első esztergák i.e. 3000 körül jelentek meg a Közel-Keleten, amelyek használatával már fából készült forgástesteket tudtak készíteni. Ezek az esztergák az íjvonó elvén működtek. Ez a meghajtási mód még a középkorban is használatos volt, lábító és rugó segítségével.

Kb. i.e. 1350-ből való az első fennmaradt tárgy - egy kerek illesztés - Tutanhamon sírjából. Ennek a tárgynak az elkészítési módja azonban ismeretlen.

I.e. 532 körül a görögországi Szamosz szigetén Theodórosz esztergát épített, amelynek működésmódját és felépítését valószínűleg a Közel-Keleti esztergák révén ismerte meg.

I.e. 300-ból származik a legkorábbi ábrázolása a faesztergának egy egyiptomi sírban. A fali dombormű két embert ábrázol, amint egy esztergát működtetnek. Az egyik ember forgatja a munkadarabot, a másik a szerszámot tartja.

Egyiptomi fali dombormű

A fali dombormű vázlata

A görögök az esztergályozást valószínű, hogy az egyiptomiaktól ismerték meg. A rómaiak nagyon sok elméleti görök tudást használtak fel a gyakorlati alkalmazások terén, valószínű, hogy az esztergát is a görögöktől ismerték meg, de ők már egészen biztosan alkalmazták is azt. A fa mellett már köveket is esztergáltak.

A szászok jó faesztergályosok voltak. Ez azért volt számukra fontos, mert a fazekasságban és egyéb technikai tudásban kb. 400 évvel voltak lemaradva a rómaiaktól.


Írásos feljegyzések szerint:

1189-ben több ezer fából készült csésze és tányér volt szükséges Oroszlánszívű Richárd koronázási bankettjére.

1254-ben I. Edward és Kasztíliai Eleonóra esküvőjén 400 csésze és 1500 tányér volt, amit fából esztergályoztak.

1284-ben egy földesúri birodalmat újra felszereltek edényekkel, amihez 2350 tányér és kupa szükségeltetett.


Az alábbi kép a XIII. századból egy nőt ábrázol esztergálás közben. Valószínüleg ez az első ábrázolása ennek az esztergatípusnak.

XIII. századból való eszterga ábrázolás

1250 - Eszterga ábrázolása a Chartres-i katedrális egy festett üvegablakán

Egy 1280 körüli könyvben látható miként készítenek sakkfigurákat eszterga segítségével. A könyv címe "Book of games", Játékok könyve és "Alphonso X" a szerzője.

1280 - Sakkfigurák esztergályozása Alphonso X könyvében

kb. 1300-ban Londonban esztergályos céh alakul "The London Company of Turners" néven. Sajnos a feljegyzések a londoni nagy tűzben elpusztultak.

1395-ben jelent meg a "Mendelsches Bruderbuch".

Mendelsches Bruderbuch, 1395

Mendelsches Bruderbuch, 1395

 

Az 1500-as évek elején Leonardo da Vinci több olyan szerkezetet tervez, amelynek legyártását nem tudja megoldani. Többek között egy menetvágó gépet is kitalál, amely hasonlít egy esztergához. A forgó tárgyon másolás útján próbálja kialakítani a menetprofilt.

Leonardo da Vinci feltalálta, vagy újra feltalálta a forgattyús-lábítós esztergát, amivel már folyamatos forgó mozgást lehetett elérni. A kezdetleges csapágyazás és felépítés nagy súrlódást eredményezett, aminek következtében a munkadarab forgatására már alig maradt energia.

Leonardo da Vinci lábítós esztergája

1568-ban a francia Jacques Besson egy olyan menetvágó gépet szerkeszt, amellyel fába vágnak menetet.

Besson menetvágó gépe

1600 körül vízmeghajtású esztergaműhelyek jelennek meg Angliában. Ezek száma kevés és mindig folyóparton, erdő közelében találhatóak.

Egy 1635-ből származó rézkarc egy holland esztergályost ábrázol, amint széklábat készít.

Holland esztergályos 1635-ből

Lábítós-rugós eszterga

Folyamatos forgó mozgást biztosító hajtásmód